X
  • No products in the list
X
  • No products in the list

Akari Light Sculptures

1951. aastal alustas jaapani-ameerika päritolu skulptor, lavakunstnik, tootedisainer ja maastikuarhitekt Isamu Noguchi tööd Akari Light Sculptures valgustitega, lõpuks enam kui sajast mudelist koosneva laua-, põranda- ja laevalgustite sarjaga. Noguchi valitud jaapanikeelne „akari“ valgustite nimes tähendab ühtaegu nii füüsilist kergust kui valgustatust.

Jaapani kohalikust toorainest traditsioonilisel viisil käsitsi valmistatud washi paberist, bambusest ja traadist valmistatud Akari valgustid toovad omavahel kokku kaks erinevat kultuuri – jaapani põlvest põlve edasi antud käsitöö tehnikad annavad vormi maailmasõja-järgsest optimismist kantud ameerika modernismi ühele säravamale esindajale. 

Vitra Akari 15A

Isamu Noguchi on ise oma loomingu kohta öelnud: „Akari, see on nagu läbi shoji-paberi* kumav päikesevalgus. Paberi maagia moondab terava ja karmi elektrivalguse uuesti meie loomuliku valgusallika – päikese – valguseks, et selle soojus saaks meie tube täita ka öösiti.“

Poole sajandi vältel valmistati Akari valgusteid algupärase tootja poolt Jaapanis, Gifus, ent 2002. aastal omandas Vitra Isamu Noguchi Fondilt õiguse Akari valgustite ja valitud mööbliesemete valmistamiseks.

* Shōji (障子) on Jaapanis kasutatav tüüp puitsõrestikule liimitud paberist lükanduksi-ruumijagajaid. 
Vitra Akari 120A

Jaga postitust: