X
  • No products in the list
X
  • No products in the list
Vitra toolid Wire Chair DKR, Panton Chair, Plastic side Chair DSR

Viiekümnendate teises pooles hakkas üheks 20. sajandi olulisemaks Taani disaineriks peetav Verner Panton eksperimenteerima ideega plastikust konsooltoolist (cantilever chair, ingl). Paraku polnud tootjad plastiku kui materjali uudsuse tõttu ideest just vaimustuses kuni Rolf Fehlbaumi külastus viis 1963. aastal Pantoni ja Vitra koostööni. Nagu selgus, oli tegemist pea võimatu väljakutsega – disaineri nägemus julgetest kontuuridest tuli sobitada toonase plastitehnoloogia ja tootmisvõimaluste tagasihoidlikuma reaalsusega. Aastad arendustööd ja mitmeid prototüüpe hiljem sündis tootmisküps variant – käsitsi lamineeritud ja klaaskiuga tugevdatud polüestrist. 

1967. aastal valminud 150 toolist koosnev katseseeria põhjustas sensatsiooni – tegemist oli esimese ühe detailina valminud plastist konsooltooliga, mille julge vorm kombineerituna Pantonile iseloomulike erksate toonidega oli midagi seninägematut. Tootmisprotsess oli aga endiselt kulukas ning keerukuse tõttu ei suudetud nõudlusega sammu pidada. Masstootmise tõi 1968. aastal Bayeri poolt arendatud jäik polüuretaanvaht, mis võimaldas toota suuremaid koguseid, ent lõppviimistlus teostati siiski ajamahuka käsitööna. Kahjuks selgus, et kasutatud materjal on ajale ja ilmale oluliselt vähem vastupidav ning nõnda lõpetati 1979. aastal tooli tootmine. Vitra algupärase mudeli tootmist 1990. aastal uuesti – see iteratsioon on täna tuntud Panton Classic nime all.

Panton Classic
Panton Classic on valikus kolmes värvitoonis ning eristub uusversioonist eelkõige oma kõrgläikelise viimistluse poolest.

Üheksakümnendate alguse arengud plasti- ja tootmistehnoloogias lubasid Verner Pantonil ja Vitral projekti uuesti üles soojendada ja koos jõuti uue polüpropüleenist mudelini, mis täitis kolmkümmend aastat hiljem disaineri algupärase visiooni – luua taskukohase hinnaga plastikust tool. Kahjuks suri Verner Panton veidi enne tooli avalikku esitlust 1999. aastal. Täna on see tool valikus Panton Chair nime all ning 2007. aastast lisandus disaineri kavandite alusel veerandi võrra vähendatud mõõtudes laste mudel – Panton Junior

Vitra Panton Junior

Jaga postitust: