X
  • No products in the list
X
  • No products in the list

Vitra omandas Soome disainbrändi Artek

Artek E60

Šveitsi mööblitootja Vitra omandas 1935. aastal Alvar ja Aino Aalto kaasasutatud Soome disainbrändi Artek.

Varasemalt kuulus Artek Rootsi investeerimisettevõttele Proventus, mis omandas kaubamärgi enamusosaluse asutajate pärijatelt 1992. aastal.

Artek tegevjuht Mirkku Kullberg teatab omanikuvahetust kommenteerides, et see aitab anda kaubamärgile laiema tuntuse – asutamismanifest nägi 1935. aastal Arteki kui rahvusvahelise haardega ettevõtet ning Vitra kui valdkonna suurtegija aitab selle teostumisele kindlasti kaasa.

“Vitra on Aaltot ja Arteki aastakümneid kõrgelt hinnanud”, lausus Vitra juhatuse esimees Rolf Fehlbaum. “Nagu Vitra, on ka Artek kommerts-kultuuriprojekt, mis mängib oma sektoris avangardset rolli. Vitra jaoks on oluline, et Artek saaks selles rollis jätkata ja edasi areneda.”

Arteki asutasid 1935. aastal arhitektidest abielupaar Alvar ja Aino Aalto, kunstipromootor Maire Gullichsen ja kunstiteadlane Nils-Gustav Hahl. Artek on peamiselt tuntud Aaltode loomingu, eriti usinalt kopeeritud kolmejalgse tabureti nr. 60 poolest, ent hiljuti omandas ettevõte õigused Soome tootedisainer Ilmari Tapiovaara mööbliloomingule ning koostööd tehakse ka kaasaegsete disaineritega nagu Naoto Fukasawa ja Shigeru Ban.

Jaga postitust: